Vallfärdar – för att
hylla Mussolini
ROM. Minnet av Mussolini lever i Italien, 70 år efter hans död.
Nu säljs diktatorns porträtt i souvenirbutiker och tusentals vallfärdar till hans grav.
– 1900-talet var ett fruktansvärt sekel och jag börjar se paralleller nu, med vad om hände då, säger borgmästaren i Mussolinis hemstad.
TEXT: Kristina Kappelin
Predappio heter en ganska tråkig, flack stad på Po-slätten med 6 500 invånare. Men för världens nostalgiska fascister är det en pilgrimsort. Här föddes den italienska diktatorn och fascismens grundare Benito Mussolini den 29 juli 1883, son till en smed och en skolfröken.
Duce, du som är mitt ljus, kom tillbaka
Varje år kommer 80 000 besökare hit för att titta på huset där Mussolini växte upp och se hans grav. I kryptan gör många den så kallade romerska hälsningen och skriver i gästboken. ”Duce, du som är mitt ljus, kom tillbaka”, är en av de vanligaste hälsningarna.
– De flesta kommer den 28 oktober, på årsdagen för marschen mot Rom. På Mussolinis födelsedag i juli är det för varmt för svartskjortorna. I år väntar jag mig att ett tusental personer till hans dödsdag, eftersom det är 70-årsjubileum. Annars brukar det röra sig om några hundra, säger Giorgio Frassineti, Predappios socialdemokratiska borgmästare.
Staden styrs av en koalition av vänster- och mittenpartier. 1995 gav det dåvarande kommunstyret handlarna tillåtelse att börja sälja fascistiska souvenirer.
Besökarna kan köpa byster av diktatorn, t-shirts med Mussolinis bevingade ord och vinflaskor med hans bild på etiketten. Det finns också batonger som för tankarna till fascismens ”squadristi”, aktivisterna som spred skräck och misshandlade politiska motståndare.
– Det var ett enormt misstag att öppna för den här kommersen. Det enda jag har kunnat göra är att förbjuda att sådant som förhärligar rasism och våld ligger i skyltfönstren, fortsätter Frassineti.
Souvenirbutikerna har förvandlat Predappio till ett Mecca för Italiens Mussolininostalgiker och nyfascister, tvärtemot invånarnas vilja. De har dessutom blivit en viktig inkomstkälla för staden.
– Vuxna män kommer hit i svart skjorta, grå byxor och fez på huvudet, som ”i balilla”, medlemmarna i fascismens ungdomsrörelse, säger Frassineti.
Han skrattar.
– Om jag vore deras fruar skulle jag fråga: Vart i helsike ska du ta vägen i den där utstyrseln, din idiot?
Det som händer i Predappio ger inte något större eko i Italien i stort. Det beror bland annat på att nyfascismen i landet för en tynande tillvaro. Bara två små grupperingar bär i dag fram arvet från Mussolini, Casa Pound och Forza Nuova. Ingen av dem är tillräckligt stora för att komma i närheten av en plats i parlamentet och deras inflytande i politiken är marginellt.
Men så sent som 2013 hade Rom en borgmästare med nyfascistisk bakgrund och Silvio Berlusconi regerade i många år tillsammans med det före detta nyfascistiska partiet Movimento Sociale Italiano, som 1994 bytte namn och skepnad och kallade sig Alleanza Nazionale.
Arvet från Mussolini är levande och italienarnas förhållande till honom är långt ifrån entydigt.
– Under Mussolinis välde var vi alla fascister eller vi uppförde oss åtminstone så. Efter marschen mot Rom var 99 procent av italienarna fascister. De som påstår att Italien inte ville ha en diktatur har fel, säger den 80-årige journalisten och författaren Giampaolo Pansa.
Han provocerar medvetet för att ifrågasätta historieskrivningen i Italien efter andra världskriget.
Enligt den officiella versionen vann den vänsterorienterade motståndsrörelsen slaget om Italien. Men många anser att det inbördeskrig som utspelades mellan fascisterna å ena sidan och motståndsrörelsen å den andra, fortfarande pågår.
– Italien har aldrig gjort upp med sin fascistiska historia. Landet har en delad uppfattning om den perioden och den delningen är fortfarande mycket stark, säger till exempel Saverio Ferrari, som driver l’Osservatorio sulle Nuove Destre (Observatoriet för de nya högerpartierna), en tankesmedja om fascismen i Italien.
Även Winston Churchill uppskattade honom
Benito Mussolini började sin politiska bana som socialist. Han intog snart alltmer radikala positioner och bildade sitt eget fascistparti 1919. Den nya ideologin stöddes av framträdande intellektuella, bland annat den futuristiska rörelsen. 1922 företog fascisterna marschen mot Rom och Mussolini lyckades få kungen att ge honom regeringsmakten.
Mussolini avskaffade snart den demokratiska ordningen och införde ett politiskt system som i vissa avseenden moderniserade det fattiga jordbrukslandet Italien, införde välfärdsreformer och förstatligade delar av industrin och bankväsendet.
I början av sin politiska karriär var Mussolini beundrad även utanför Italien. Adolf Hitler såg honom som en förebild. Men även Winston Churchill uppskattade honom.
Bilden av Mussolini förändrades radikalt när han ockuperade Etiopien 1935. Tre år senare införde han raslagar på Hitlers begäran och 1940 gick Mussolini in i andra världskriget på Hitlers sida.
Italien var dåligt förberett på kriget och stödet för diktatorn började svikta. Landets judar deporterades till koncentrationslägren.
I Italien började motståndsrörelsen växa fram och 1943 landsteg de allierade på Sicilien. Det blev början till slutet för diktatorn som den 28 april 1945 avrättades av en grupp motståndsmän och sedan hängdes upp och ner i anklarna på Piazzale Loreto i Milano till allmän beskådan.
Lika fort som italienarna hade låtit sig förföras av Mussolini, lika snabbt förlorade han alla sina anhängare. På ytan.
I Tyskland har så gott som alla minnesmärken över nazismen jämnats med marken. Men i många italienska städer står monumenten från fascismen kvar. Den som går på match på Olympiastadion i Rom, stöter till exempel på en obelisk vid ingången med texten ”Mussolini Dux”.
Just nu pågår en diskussion om att just den obelisken borde tas bort. Men kravet kommer från talmannen i deputeradekammaren, inte från partierna eller allmänheten. Den har vant sig vid kvarlevorna från Mussolinis tid.
Västmakterna var mycket oroliga för att kommunisterna skulle ta över Italien
Saverio Ferrari förklarar fascismens överlevnad med Italiens betydelse för terrorbalansen under det kalla kriget. Västmakterna var mycket oroliga för att kommunisterna skulle ta över Italien. Partito Comunista Italiano (PCI) var Västeuropas största, med drygt 30 procent av väljarna bakom sig. För att hålla kommunisterna i schack, gjorde man eftergifter till fascisterna.
– De användes som ett redskap i kampen mot kommunismen och det skedde ingen regelrätt utrensning eller uppgörelse. Kort efter krigsslutet tilläts alltså bildandet av Movimento Sociale Italiano (MSI), som var en direkt utlöpare av Mussolinis fascistparti. Italien har uppfunnit både fascismen och nyfascismen, säger Ferrari.
På 1990-talet tog Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini steget in i MSI och har sedan dess varit en framträdande figur i Silvio Berlusconis olika regeringar.
Men maktstrider och skandaler ledde till att MSI, som under tiden hade bytt namn till Alleanza Nazionale, upplöstes.
Ungefär samtidigt började Berlusconis nedgång och fall.
Italiens största högerparti i dag är det främlingsfientliga Lega Nord, som ökar i opinionsundersökningarna. Partiets ledare Matteo Salvini har slutit en allians med nyfascisterna i Casa Pound.
– I Italien liksom i resten av Europa blir främlingsfientliga högerpartier allt starkare. Italien är Europas hamn vad gäller flyktingtrafiken över Medelhavet. Det kan få effekt och ge upphov till en ny fas i den populistiska högerpolitiken. Men inte, som jag ser det, för ett fascistiskt maktövertagande, säger Saverio Ferrari.
Borgmästaren i Predappio tror att den bästa metoden att bemöta nyfascismen är kunskap och kultur.
– Italien var fascistiskt. Vi måste försöka förstå varför, forska kring det. Det betyder inte att man förlåter. Hittills har vi däremot förträngt det, eftersom vi skämdes.
– 1900-talet var ett fruktansvärt sekel och jag börjar se paralleller nu, med vad om hände då. Därför vill jag öppna ett museum över fascismen i Predappio, för att motverka den nostalgiska turismen och banaliseringen av vår historia.